LAAZ Szolgáltató Bt.

 

Levél bázispontok

 

Előnyök

  • Egyszerű kezelhetőség.
  • Szkenner és fényképezőgép képeit is használhatja.
  • A területet képfeldolgozással számítja.
  • Kicsinyítés beállításával gyors elemzés végezhető.
  • A közismert eszközökkel ellenőrzött.
  • Windows és Linux rendszereken is futtatható.

 

További információk

Szent István Egyetem
Szőlészeti Tanszék

H-1118 Budapest, Villányi út 29-43.

www.szie.hu

GRA.LE.D. (GRApevine LEaf Digitalization)

A program szőlő levelek (Vitis vinifera L.) morfológiai elemzésére készült. Fejlesztése során a Budapesti Corvinus Egyetem Szőlészeti Tanszékével működtünk együtt. Szkennerrel vagy fényképezőgéppel előállított - fehér hátterű - képek feldolgozása lehetséges. A bázispontokat manuálisan kell kijelölni a levél jellegzetes helyein (csúcsokon, csúcsok között, az erek végénél, stb.).

 

Képernyőkép a programról

 

A programban beállítható nagyítás és kicsinyítés (25-200%) lehetővé teszi a gyors munkavégzést (képernyőhöz kicsinyítve a levelet) vagy a pontos leolvasást (eredeti méretben vagy nagyítva). Az egér segítségével jelölheti ki a pontokat. Ha a control (Ctrl) gombot nyomva tartja, az egérrel megfogva mozgatható a kép. Ez kényelmesebb és gyorsabb lehet, mint a görgetősáv. Vegye figyelembe, hogy a nagyítás megváltoztatása minden esetben alaphelyzetbe hozza a képet. Ez a sorozatméréseknek kedvez, ahol csak az első képen kell beállítani a szoftvert.

Az eredményeket egyszerű tagolt szövegfájlba menti a program, így azok könnyen importálhatóak tálázatokba és statisztikai alkalmazásokba.

 

Letöltés

A program (Windows 32bit) és az angol nyelvű kézikönyv (PDF) ingyen letölthető az alábbi linkről. Nagyra értékelnénk, ha a pogram használata esetén hivatkoznának publikációinkra.

 

Publikációk

  1. Bodor P., Baranyai L., Bálo B., Tóth E., Strever A., Hunter J.J., Bisztray Gy.D. 2012. GRA.LE.D. (GRApevine LEaf Digitalization) software for the detection and graphic reconstruction of ampelometric differences between Vitis leaves. South-African Journal of Enology and Viticulture, 33(1):1-6.
  2. Bodor P., Baranyai L., Ladányi M., Bálo B., Strever A.E., Bisztray Gy.D., Hunter J.J., 2013. Stability of ampelometric characteristics of Vitis vinifera L. cv. 'Syrah' and 'Sauvignon blanc' leaves: Impact of within-vineyard variability and pruning method/bud load. South-African Journal of Enology and Viticulture, 34(1):129-137.
  3. Bodor P., Baranyai L., Parrag V., Bisztray Gy.D. 2014. Effect of row orientation and elevation on leaf morphology of grapevine (Vitis vinifera L.) c.v. Furmint. Progress in Agricultural Engineering Sciences, Vol. 10(1):53-69.

 

Hirdetés